Terug naar de tekentafel

In week zes van Denktank de Starterswoning was het tijd om te reflecteren op het verloop van het denkproces. In de eerste weken waren in korte tijd twee model-starters gedestilleerd en drie nieuwe woonconcepten bedacht. Onder leiding van adviseur stedelijke vernieuwing van Kennisland, Koko Herder,  werden we gedwongen om kritisch terug te blikken op de bruikbaarheid van deze resultaten. Voor welk type starters zijn de woonconcepten interessant? Zijn oplossingen die markt kan bieden ook oplossingen die wij als denktank nastreven? En hebben we de starter eigenlijk wel goed in beeld?

DMAXa4LVoAE2VDu

De opdracht lijkt duidelijk: terug naar de tekentafel, terug naar het begin. In de tweede week hadden wij vastgesteld dat er een nieuw perspectief nodig is om de woningmarkt voor starters in Amsterdam open te breken, maar de starter zelf lijkt nog niet genoeg aan het woord geweest. Koko raadt ons daarom aan uit te zoeken in hoeverre persona’s Nienke, Esther en Rachid niet alleen op papier, maar ook in werkelijkheid bestaan.

Starters in Amsterdam moeten aan de start van een Amsterdamse wooncarrière het belang van ruimte, prijs, locatie en eigen ruimte tegen elkaar afwegen. Op de Amsterdamse woningmarkt lijkt op dit moment het inleveren van (eigen) woonruimte in ruil voor ‘betaalbare’ woonruimte een belangrijke trend, maar de vraag is welke potentiële bewoners de stad verliest als alle nadruk voor starters op het delen van ruimte komt te liggen.  

In de komende week gaan wij aan de hand van zes diepte interviews met woningzoekers proberen een aantal van de opgeworpen vragen te beantwoorden en bespreken wij met experts op het gebied van de woningmarkt, hoe zij tot hun doelgroep zijn gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s