Starterslab

Afgelopen vrijdag zijn we verder gegaan met de vraag: wie is de Amsterdamse starter. Daar hebben we in een expertsessie met Bas Lieskers van Heren 5 Architecten en Timothy Veenboer van de Gemeente Amsterdamuitvoerig over gesproken.

DMlbMOFXkAEcEcb

Bas Lieskers vertelde ons over zijn eigen onderzoek naar de ‘stadsveteraan,’ de Amsterdammer van tussen de 65 en 75 jaar. Een van de conclusies uit dat onderzoek was dat de wensen van deze veteranen flink overeenkomen met die van de starter en hoewel de levensstijlen van deze twee groepen vaak minder op elkaar lijken, kunnen die elkaar aanvullen. Voor veel starters zijn vaste buren erg belangrijk. Deze kunnen onder anderen koken en oppassen als de starter aan het werk is. De gepensioneerde kan op haar beurt ook van de starter profiteren: deze kan haar helpen boodschappen doen en dynamiek in het leven brengen. Daarnaast lijkt het de meeste ouderen fijn om in een gemixt gebouw te wonen om de vergrijzing tegen te gaan.

Timothy Veenboer heeft ons meer verteld over het proces dat de gemeente doorloopt bij gebiedsontwikkeling. Hij wees ons op de verschillende partijen waar een nieuw woonconcept mee te maken zal krijgen, en vertelde ons dat het belangrijk is voor de gemeente om verschillende keuzes te kunnen kwantificeren. Innovatie komt over het algemeen niet uit de politiek waardoor de gemeente slechts beperkte middelen heeft om vernieuwende sociale projecten uit de samenleving op waarde te schatten.

Gedurende dit gesprek kwamen er nog een aantal andere losse, maar belangrijke punten op tafel te liggen. Het valt bijvoorbeeld te betogen dat verschillende mensen op verschillende punten in hun leven ‘opnieuw’ zullen moeten beginnen. Denk vooral aan scheidingen, ontslag of het overlijden van een partner. Daarnaast wees Lieskers ons er op dat het vooral de middenklasse is die de meeste keuzes moeten maken als zij een woning zoeken. Zij vallen vaak in het gat tussen de goedkopere sociale huur en de dure vrije sector.

 

‘s Middag schoven we aan bij Kennisland voor een workshop over sociaal onderzoek. Zij leerden ons dat we als Denktank de partijen voor wie wij denken moeten betrekken in dat proces. Dat kan doormiddel van een social lab. Zo’n lab kenmerkt zich door de volgende punten:

  • Onderzoekt én voert actie
  • Open voor alle geïnteresseerden
  • Onderzoekt altijd in het veld
  • Heeft een tijdelijk karakter

Het doel van deze denktank is om uiteindelijk tot een concreet concept te komen dat mensen aanspreekt. Daarin zijn wij pas geslaagd als we uit elkaar gaan en zeker weten dat verschillende mensen in verschillende partijen zich hard zullen blijven maken voor dit concept.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s