Waar zijn de starterswoningen?

Deze vrijdag was de denktank aan het werk op het hoofdkantoor van Woonstichting De Key op de Hoogte Kadijk. Dit was voor ons een mooie kans om met een aantal medewerkers van de woningcorporatie te spreken over hun ervaringen met de starter op de Amsterdamse woningmarkt. In de ochtend spraken wij met Wim de Waard van de studentenhuisvesting over de meest dominante groep binnen de starters. Volgens hem huisvest De Key qua starters voornamelijk studenten die hun eerste woonstap maken. Ervaring leert dat er bij deze ‘onervaren’ huurder veel informatie moet worden meegeleverd met wat huren eigenlijk inhoudt. Voor wat kan je wie bellen en wat moet je eigenlijk zelf oplossen? Ook wees hij ons erop dat veel starters eerst collectief willen huren en naarmate ze ouder worden meer voor zelfstandige woningen kiezen. In het gesprek werd duidelijk dat veel starters in het huidige systeem tussen wal en schip vallen.

Gezellig bij de key

Tijdens de lunch schoof Lidy van der Schaft, directeur Wonen van De Key bij ons aan om uit te leggen waarom er nauwelijks huurwoningen vrijkomen voor de starter. Met levendige verhalen probeerde zij ons te laten inzien hoe vast de doorstroming in de sociale sector zit en hoe lastig het is om scheefhuurders uit hun woning te krijgen. Af en toe komt een sociale huurwoning vrij, maar grote verschuivingen worden niet teweeg gebracht. Wie wil immers niet in een riante huurwoning in hartje Amsterdam wonen voor 500 euro in de maand?

Met de verhalen van de ervaringsdeskundigen in ons achterhoofd, storten wij ons in de middag op ons eigen project. We merken in steeds grotere mate dat ons werkproces tweeledig is. Enerzijds zijn wij op zoek naar wie de starter is en hoe we deze heterogene groep in kaart gaan brengen. Door verhalen op te halen van uiteenlopende starters proberen we recht te doen aan de diversiteit van de groep. Anderzijds richten wij ons op het bedenken van vernieuwende woonconcepten. In de komende week gaan wij onze ideeën voor de starter verder uitdiepen en onderzoeken welke financiële en wettelijke constructies er mogelijk zijn om dit te kunnen realiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s