Nieuwbouw en wooncoöperaties

Welke lessen kunnen er getrokken worden uit alternatieve woonvormen? Om deze vraag nader te onderzoeken spraken wij op vrijdag 10 November met Clemens Mol, adviseur bij stichting !WOON, en Bart Huisman, Key Account Manager voor Camelot.

Clemens Mol adviseert bewoners die zich, al dan niet onder de vleugels van een woningcorporatie, willen organiseren in een wooncoöperatie. Een woonvorm die in Duitsland al een grote vlucht neemt, maar in Nederland nog in de kinderschoenen staat. De wooncoöperatie biedt starters die (nog) niet de middelen hebben om te kopen de mogelijkheid een eigen plek te creeëren. De bewoners organiseren zich in een vereniging of stichting en nemen daarmee formeel de verantwoordelijkheid voor beheer en onderhoud. Mol ligt toe dat wooncoöperaties een belangrijke rol kunnen spelen bij het aantrekkelijk maken van gebieden in Amsterdam die nog niet in trek zijn bij ontwikkelaars. De wooncoöperatie als middel voor een leefbare stad. Het lijkt een woonvorm die helemaal past binnen de zo gewenste participerende samenleving. De burger die de touwtjes in handen neemt. Toch blijken burgers de touwtjes vaak nog moeilijk te kunnen vinden of bedienen. Daarnaast lijken overheden en corporaties soms nog huiverig ze aan te rijken. Voor de Denktank een inspirerend verhaal en een nieuwe woonvorm die zeker meer bekendheid verdient onder starters in Amsterdam.

Camelot voorkomt door middel van tijdelijk bewoning en transformatie van bedrijfspanden onnodige leegstand. Door efficiënter om te gaan met bestaande bebouwing blijven er woningen beschikbaar. Momenteel wordt bijvoorbeeld aan de Paasheuvelweg in Amsterdam een kantoorpand omgebouwd tot een woonflat met 240 kleine eenheden geschikt voor student en starter.  Ondanks het belang van dit soort projecten, benadrukt Bart Huisman ook de noodzaak van nieuwbouw om aan de groeiende vraag in Amsterdam te kunnen voldoen.

Na een insprirende discussie lijkt de conclusie dat er voor het startersvraagstuk niet alleen een veelheid aan oplossingen is. Er is ook een veelheid aan oplossingen nodig. Wie weet kunnen wij er één aan toevoegen.

Meer weten?

http://www.woningwet2015.nl/kennisbank/wooncooperatie

https://dkvwg750av2j6.cloudfront.net/m/3b5a95a93cf441ab/original/De-Wooncooperatie-Vijfstappenplan-voor-woningcorporaties.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s