Chandar (32)

Profielen-1-10-09

Het verhaal van Chandar (32)

“Op dit moment woon ik in een culturele broedplaats aan het Surinameplein. Daar hebben wij met ons collectief, Konijn, een verdieping. Het heeft ruim twee jaar geduurd voordat we in ons huidige woning terecht kwamen. Een gezamenlijk huis met voldoende ruimte is niet zo gemakkelijk te vinden. We hebben onder andere gekeken naar de mogelijkheden voor zelfbouw CPO, collectief bouwen, maar we hebben ook gezocht naar oudere panden die geschikt waren voor tijdelijke bewoning.

Wij merken wel dat er niet echt beleid is voor gemeenschappelijk wonen. Er zijn wel oude groepen waar je op de woonlijst kan komen, maar iets nieuw starten was voor 2015 eigenlijk heel lastig. Er was weinig kennis over beschikbaar, wet en regelgeving over de entiteit waar uit gehuurd kan worden ontbrak en er was een gebrekkig huuraanbod.

Wij zijn nu bezig om als eerste coöperatieve vereniging in Nederland ook zelf te gaan bouwen. We zitten nu in de tweede ronde van het traject. Sommige corporaties vinden het eng om dit soort projecten te ondersteunen, andere zijn wat progressiever en vinden het leuk om uit te proberen. Naar mijn mening zorgt de coöperatie als beheervorm voor minder risico. Ik denk dat het juist beter is als buren met elkaar praten. Dat dorpsgevoel in de stad dat zorgt volgens mij voor minder risico’s. Mensen blijven met elkaar in gesprek en komen zelf tot oplossingen. Dat is vaak veel innovatiever dan één overkoepelende organisatie waar iedereen naar toe gaat voor oplossingen.

Voor het zelfbouwproject moeten we zelf een business case bouwen voor het te maken object. Dat is een kwestie van de juiste partners verzamelen en de juiste mensen inschakelen om je op verschillende momenten te adviseren. Ik verwacht dat het in de aankomende periode vooral interessant gaat zijn met de banken, die hebben hun modellen hier nog niet helemaal naar gevormd. We benaderen daarom ook Duitse banken, omdat daar al meer kennis is op dit gebied.

Het is in ieder geval waardevol dat mensen zichzelf kunnen organiseren. Ik denk dat het toegankelijk wordt voor meer Amsterdammers, als het proces meer wordt gestandaardiseerd. Corporaties kunnen leren van deze pilot en zien welke keuzes er worden gemaakt. Wellicht dat zij dan ook grotere delen van hun woonbestand durven af te stoten om aan de bewoners zelf te geven”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s