Amsterdamse woonstarters: De Expositie

http://www.academievandestad.nl/amsterdamse-woonstarters-de-expositie.html

De young professionals van Denktank De Starterswoning organiseerden vorige week een expositie over starters op de woningmarkt in Amsterdam. Van tien jonge Amsterdammers (tussen 18 en 32 jaar) maakten zij een portret van de wooncarrières om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de verschillende wegen die naar een woning in Amsterdam kunnen leiden. Het project heeft als doel de woonwensen van jongeren in kaart te brengen om vervolgens een innoverend woonconcept voor woonstarters te ontwikkelen. Daarin staat de stap van kamer naar eerste woning centraal.

 

IMG_3897[1]Portretten
Zeven enthousiaste young professionals (studenten en net afgestudeerden) werken een half jaar aan het creëren van innovatieve woonconcepten voor starters in Amsterdam. Om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie heeft het projectteam van tien woonstarters in Amsterdam een portret gemaakt van hun wooncarrières. De young professionals organiseerden op 1 december een expositie waar deze portretten te zien waren. De portretten laten zien dat de woonbehoeften onder starters nogal uiteenlopen. Wat de starters wel gemeen hebben is dat zij er op de Amsterdamse woningmarkt maar moeilijk aan te pas komen. Dit geldt zowel voor een huur- als voor een koopwoning. Uit een aantal portretten kwam naar voren dat het vinden van een woning via-via vaak het meeste perspectief biedt. Dit helpt scheef wonen vervolgens meer en meer in de hand, want  de nood is soms zo hoog dat starters het moeten doen met wat er via-via geregeld kan worden. Dit sluit niet altijd goed aan bij de wensen en het inkomen de starter. Met de portretten is een goed beeld geschetst van de verschillende wensen van starters, evenals de verschillende struikelblokken die men als starter op de Amsterdamse woningmarkt tegenkomt.

Spelen voor een woning
Uit de portretten kwam een waslijst aan frustraties op de woningmarkt naar voren. Een van de frustraties had te maken met een lotingwoning die net aan je neus voorbij gaat, terwijl een andere frustratie ging over een starter die meer is gaan verdienen en daardoor net niet meer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Heel vervelend voor de starters in Amsterdam, maar het projectteam heeft op een creatieve manier de frustraties toegankelijk gemaakt voor de gasten op de expositie. Het team ontwierp namelijk een bordspel zodat de gasten van de expositie tijdens het spelen de frustratie op de woningmarkt voor starters aan de levende lijve konden ondervinden. ‘Dit spel voelt een beetje aan als een woning zoeken in Amsterdam’, grapte een van de spelers. Gasten die het spel speelden herkenden de tegenslagen van de woningmarkt, waardoor een stukje bewustwording werd gerealiseerd tijdens de expositie.

IMG_3889[1]
Nieuwe woonconcepten
Het voornaamste doel van het project Denktank De Starterswoning is het realiseren van innovatieve woonconcepten met de volgende generatie woonstarters in het achterhoofd. De afgelopen maanden heeft het projectteam daar hard aan gewerkt door verschillende brainstormsessies en bijeenkomsten met externe experts in het werkveld te organiseren. Daar zijn tot nu toe vier ideeën voor nieuwe woonconcepten uit voortgekomen. Achtereenvolgens zijn dat Inkomenscoöperatie, Selectief toewijzen, Adopteer een Starter en Koopgarant. Tijdens de expositie kregen de gasten deze vier woonconcepten voorgelegd en daar mochten ze vervolgens met post-its opmerkingen aan toevoegen. Hiermee gaat het projectteam de ideeën verder ontwikkelen om uiteindelijk het beste idee verder uit te werken. Net als het bordspel maakte het betrekken van de gasten bij de nieuwe woonconcepten de expositie interactief, herkenbaar en erg leuk om aan deel te nemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s